Tweede Advent - Geen plaats

Tweede Advent - Geen plaats

Een dokter of fatsoenlijk bed is er niet. De enige die je een beetje kan helpen is je man. Voor je kindje is geen wiegje - laat staan een warme kruik. Hoe hopeloos moet je als moeder je dan niet voelen. Je moet er toch niet aan denken dat dit je overkomt.

Toch overkomt het nog steeds menig vrouw. Hoogzwanger zijn ze op reis. Ze hebben geen andere keus vanwege een grillige realiteit. Kinderen worden geboren in rubberbootjes op zee of op een matrasje op de grond ergens in een vluchtelingentent.

Voor de pasgeborene is geen babykamer met een prachtige wiegje. Het zal je als moeder of als kind maar overkomen...

Laat nu uitgerekend op deze wijze Jezus zijn geboren. Kerst is het feest van God die mens wordt. Immanuël: God met ons. We maken er een prachtig, warm en gezellig feest van. De kerststal brengt sfeer in huis en kerk. In de donkere dagen van december zijn we ook wel toe aan een gezellig feest.

Toch was de geboorte van Jezus geen feest maar een drama. Het is een wonder dat het goed is afgelopen. Wat wat had er niet allemaal mis kunnen lopen? Geen plaats, geen hulp, geen wieg...

In de misère van opgejaagde mensen die nergens welkom zijn wordt Jezus geboren. Komt God ter wereld. De nood van evacués voor wie geen plaats is, is het geboortekanaal van Jezus. In hun midden laat God zich vinden.

Kerst wrijft onze ogen uit, opdat we ons niet verkijken.

Ds. René de Reuver - scriba van de Protestantse Kerk in Nederland 

terug