Nationale Protestantentest.

De christelijke dichteres, die met de bundel ‘Gouddraad uit vlas’ grote bekendheid kreeg, is de hoogst genoteerde vrouw in de Nationale Protestantentest. Zij staat op plek acht in de uitslagenlijst die wordt aangevoerd door Hermann Kohlbrugge.
De uitslag ‘Nel Benschop’ roept bij sommige deelnemers aan de test gemengde gevoelens op. Zoals bij Mirjam Nieboer, lid van het redactieteam van de Nederlandse test. “Ik moest wel even slikken. Ik ken haar alleen van die brave dichtbundels. Maar dat is dan meteen weer het leuke van de test: je gaat eens wat googelen en komt er dan achter, dat ze ontzettend veel bereikt heeft. Er staat zelfs een scheurkalender op haar naam!”
Vaak geciteerd
Zeg je Nel Benschop, dan zeg je ‘Gouddraad uit vlas.’ Zij debuteert in 1967 met de gelijknamige dichtbundel die een groot succes wordt: in vijftien jaar gaan er meer dan 100.000 exemplaren over de toonbank. Ook haar latere bundels halen moeiteloos zeer hoge oplagen. Omdat haar verzen vaak gebruikt (en verhaspeld) worden voor overlijdensadvertenties, roept columnist Nico Scheepmaker haar uit tot de meest geciteerde dichteres van Nederland.
Nel Benschop wordt in Den Haag geboren in een gereformeerd gezin met zeven kinderen. Na de middelbare school gaat ze naar de kweekschool. Ze schrijft dan al gedichten. In 1937 wordt ze onderwijzeres in de Haagse rosse buurt. Na de oorlog krijgt ze een baan aan het Instituut Coolsma, een internaat voor meisjes in Driebergen en in 1948 op een christelijke mulo in Arnhem. Ze heeft diverse relaties met getrouwde mannen, die op een teleurstelling uitlopen. In honderden gedichten schrijft ze over de ‘dwaasheid van een verliefde vrouw’, waarbij ze troost en bemoediging zoekt en vindt bij God.

Doe de Nationale Protestantentest
Bijna 30.000 mensen hebben de Nationale Protestantentest inmiddels ingevuld. Ook verzetsstrijdster Corrie ten Boom, koningin Wilhelmina, majoor Bosshardt, Hanna Lam, Dorothee Sölle en andere markante protestantse vrouwen komen vaak naar voren als uitkomst van de test. Na het beantwoorden van een serie vragen over kerk en geloof ontdekt de deelnemer op welke drie bekende protestantse personen hij of zij lijkt.
Wilt u weten op welke protestantse vrouw (of man) u lijkt?

Doe de test