Tadzjikistan verslag van reis 2014 door Jan Hulst Tadzjikistan verslag van reis 2014 door Jan Hulst
De uitzending werd voorafgegaan door diverse sponsor- actie's, ook hier in Steggerda en omstreken. De voorbereiding van de reis was niet optimaal wat de spanning deed opvoeren hoe de reis zich zou ontwikkelen met jongeren van diverse pluimage. Toch werd het doel altijd goed voor ogen gehouden: het helpen van kinderen die aan de rand van de samenleving leven zonder redelijke omstandigheden en weinig liefde van familie. Het werd uiteindelijk geen reis maar een avontuur naar een andere wereld waarin de verschillen tussen rijk en arm ontzettend groot bleken.

Wat geweldig was: dat de groep onder extreme omstandigheden zoals hitte en ziekte, enorm naar elkaar toe groeide en daar- door ontstond een bijzondere band. Iedereen deed zijn best om een steentje bij te dragen aan het opknappen van leslokalen: het stucen van een muur, het afhangen van deuren en het leggen van vloeren of het verven van de muren. Als extra werk hebben we in het washok van de wasvrouwen een verrotte vloer vervangen.

Stelt u zich eens voor: hitte, een andere geur in de leefomgeving en stinkende latrines waar je soms niet onderuit kwam omdat de natuur je een handje hielp. Maar we lieten ons niet kennen en genoten van de lieve gezichtjes van kinderen die weer een redelijke rolstoel kregen omdat wij van vier kapotte één goed exemplaar maakten. En wat te denken van de blijheid als ze kleding mochten passen die voor hen was meegebracht.

Het kamp waar wij overnachtten was een lotuit de loterij: veel bomen, goede bedden en goed eten ...  maar, vraag je je dan af, waarom zoveel ziekte? Langs het kamp en de huizen stroomt een prachtige bergrivier vol met smeltwater uit de bergen. Geen afvalinzameling, wel een rivier. Dus alles maar dan ook alles gaat erin! Gezocht heb ik nog naar septictanks maar die waren ook niet te vinden, dus u raadt het al.... Hoogtepunt van de reis was ongetwijfeld het meemaken van een bruiloft volledig in moslim traditie. In dit land krijgt een jongen van 21 de opdracht van vader of oom te kijken of hij een aardig meisje ziet in zijn omgeving. Zo ja, dan neemt de familie de regie over en wordt er onderhandeld over het huwelijk. Voor de bruiloft hebben ze elkaar vaak nauwelijks gezien.Al met al onze opdracht is volbracht. We hadden een supergroep en we hebben een geweldige ervaring opgedaan die niemand had willen missen.

Jan Hulst                  
                                          De complete groep enthousiastelingen                                 Kinderen in het speellokaal


                                                               Reparatie rolstoelen

                                      Voorkant na renovatie                                                                      Het internaat                          Hier deden we het voor
 
terug