Ds. F. Reitsma 1903- 1911 Ds. F. Reitsma 1903- 1911
In eigen aantekeningen beschrijft hij de toestand in de heidehutten als "waar vuilheid, armoede en onwetendheid heerste". Hij probeert eveneens net als zijn voorgangers, de mensen eerst ontwikkeling en brood te geven om hen zo meer toegankelijk te maken voor het Evangelie. Hij was een religieus-socialist, pacifist en geheelonthouder. Veel heeft hij gedaan voor de ontwikkeling van de mensen door het catechisatie lokaal te laten uitbreiden en daar een bibliotheek te vestigen. Voor catechisatie en zondagsschool schafte hij veel platen aan.
Zijn gemeenteblad "Vergeet mij niet" was een van de eerste in ons land en ook een van de beste. Door mensen buiten de gemeente, die het blad ook lazen en het extra financieel steunden, kon elk gemeentelid het ontvangen. Het was zeer veelzijdig, van een kinderrubriek tot nieuwe modellen van rieten meubels toe. Zijn vriendschap met de plaatselijke huisarts dokter Mulder maakte dat ze samen veel voor het dorp konden bereiken. Op hun initiatief werd de Rietvlechtschool gesticht. In het Vlechtmuseum wordt veel aandacht besteed aan deze drie predikanten die ook veel voor het dorp hebben betekend.
Ondanks het vele werk van ds. Reitsma voor gemeente en dorp lukt het hem niet de onverschillige tot antikerkelijke houding van velen te veranderen.
Zijn opvolgers komen en gaan en verzuchten dat ze hopen dat hun opvolger in staat zal zijn deze gemeente kerkelijker te maken. Wat dat betreft loopt Noordwolde ruim 50 jaar vooruit op de landelijke trend.
terug