Geloofsopvoeding Geloofsopvoeding

Geloofsopvoeding in de gemeente
Allereerst: Organiseer jeugdwerk niet op leeftijd maar op interesse. Dat is een belangrijk inzicht uit een onderzoek van JOP Jong Protestant.

Advies op maat voor uw gemeente? Neem contact op met de specialisten van de dienstenorganisatie. Zij denken graag met u mee.

  • Kom naar één van de ontbijtsessies over de rol van de kerk bij geloofsopvoeding thuis. Hoe kan de kerk ouders ondersteunen bij de (geloofs)opvoeding? Waar hebben ouders behoefte aan en hoe kun je dat realiseren? En wat is de verantwoordelijkheid van de kerk?
  • De JOP werkvormendatabase bevat materialen en ideeën voor catechese en jeugdwerk. De onderwerpen die aan bod komen zijn heel divers: bijbelverhalen, allerlei ‘basics’ van het christelijk geloof en thema’s die in de leefwereld van kinderen en jongeren of in de actualiteit spelen zoals het omgaan met stress of het maken van goede voornemens. Binnen de werkvormendatabase kunt u gericht zoeken op leeftijd, soort werkvorm en activiteit. Er is voor iedereen die actief is in het jeugdwerk iets te vinden: van complete programma’s voor een hele bijeenkomst, een korte en pakkende werkvorm, tot een mooie afsluiting om een bijeenkomst mee af te sluiten. De programma’s richten zich op groepen met kinderen en jongeren van vier tot achttien jaar. Ook zijn er programma’s voor groepen waarbinnen (grote) leeftijdsverschillen zijn en waar verschillende generaties elkaar ontmoeten.  Al het materiaal is online beschikbaar en gratis toegankelijk. 
  • Volg één van de volgende trainingen om meer te leren over kinderen, jongeren en geloof: Actieve werkvormen; Catechese; Geloven en vieren met peuters en kleuters; Jeugdambtsdragers; Jeugddiaconaat; Jeugdpastoraat; Kinderwerk; Tienerwerk of Richting kiezen vanuit het geloof (jeugdvisie)
  • Organiseer een kliederkerk om ouders en kinderen die minder bekend zijn bij de kerk te inspireren met het geloof.
terug